Hillcote House, Alderley Edge

Hillcote House is a wonderful period mid 19th Century house, occupying a large plot in Alderley Edge Village. Given the age of the property, most of the internal rooms are small, too small for the needs of a growing family. The requirement for increased natural light was apparent.

NC Architecture’s Client required a contemporary addition to the property, that ensured the nature of the existing could be read distinct from the proposed, to not be a pastiche.

NC Architecture’s approach was to create a huge green living wall, with sedum green roof, to ensure the extension, when viewed from the immediate neighbour’s home, was “invisible”, lost within existing boundary landscaping. Full height glazing running through the two floors ensured maximum light was indeed to the fore and using timber and stone materials on the externals, all harmonized with the vernacular within the Village.

The structural glazed link with new feature staircase, ties the two elements together, seamlessly.